Ułatwienia dostępu

Menu główne

Menu główne

Informacja skierowana do osób z kontaktu z zakażonym ptactwem wysoko zjadliwą grypą HPAI

Udostępnił: 

Facebook
Platforma X
Drukuj
E-mail

W związku z wystąpieniem przypadków ptasiej grypy wśród ptactwa hodowlanego ferm na terenie powiatu nowomiejskiego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Mieście Lubawskim zwraca się do osób mających bezpośredni kontakt z ptactwem i produktami pochodzącymi od ptactwa (rolnicy, lekarze weterynarii, pracownicy ferm) o zachowanie szczególnej ostrożności (zgodnie z zaleceniami dotyczącymi grypy ptaków typu A/H5N1) , stosowanie właściwe środki ochrony osobistej, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony układu oddechowego.

Osobom narażonym na kontakt zaleca się prowadzenie samoobserwacji przez 10 dni od ostatniego kontaktu z chorym ptactwem.

W przypadku wystąpienia objawów tj.:

  • gorączka lub stan podgorączkowy,
  • ból głowy,
  • ból mięśni i stawów,
  • objawów ze strony układu oddechowego: nieżyt śluzowy nosa, kaszel, ból gardła, duszność,

należy niezwłocznie skontaktować się telefonicznie pod nr tel. 56 47 426 92 z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Nowym Mieście Lubawskim w celu objęcia nadzorem epidemiologicznym oraz ewentualnie

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
w Nowym Mieście Lubawskim w związku z wystąpieniem przypadków ptasiej grypy na terenie powiatu nowomiejskiego

Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywołaną przez wirus grypy, na którą podatne jest ptactwo hodowlane i dzikie. Jednakże, dzikie ptactwo pełni rolę naturalnego i bezobjawowego nosiciela, rozprzestrzeniając wirus pośród bardziej podatnego na infekcję ptactwa hodowlanego. Biorąc pod uwagę dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi.

Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie), natomiast nie niszczy go proces zamrażania.

W rozprzestrzenianiu się wirusa ptaków dużą rolę odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzenia choroby.

W związku z tym, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy aby uniknąć ryzyka zakażenia takim wirusem należy przestrzegać zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a ponadto:

  • unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
  • nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
  • myć ręce mydłem pod bieżącą wodą, w sytuacjach gdy nie jest to możliwe dezynfekować dłonie przy użyciu środków do dezynfekcji (na bazie alkoholu) po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym;
  • nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,
  • myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),
  • pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
  • pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

W przypadku znalezienia padłych, dzikich ptaków należy zgłosić to Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii.

Ewa Pielak
Epidemiolog